Skigebieden Oostenrijk

Voor de Nederlandse wintersport is Oostenrijk nr. 1 wintersportland. Voor iedere wintersporter hebben de skigebieden wel wat te bieden, en regelmatig worden pistes langer gemaakt en nieuwe skiliften aangelegd. De goede accommodaties, gezellige apres ski en lekkere eten zijn extra redenen om een wintersportvakantie naar Oostenrijk te boeken. Daarbij komt dat de daar vele werkzame Nederlandse skileraren het land erg populair maakt bij gezinnen met kinderen.

Hieronder enkele populaire skigebieden in Oostenrijk uitgelicht:

Katschberg – Aineck

Door de ligging van tussen de 1650 en 2200 meter is dit skigebied vrijwel sneeuwzeker, en mocht er toch extra sneeuw nodig zijn kunnen bijna alle pistes, van totaal 70 km, kunstmatig worden besneeuwd. Twee bergen verdelen het skigebied, de Tschaneck en de Aineck. In het centrum is er een skibrug, met een lopende band lift, die deze twee bergen met elkaar verbindt. Vooral voor kinderen is er veel aandacht. Zo is Katschi’s Kinderwelt uitgerust met verschillende lopende band- en kinderliften en speeltoestellen. Een fantastische afdaling is de A-1 afdaling vanaf de Aineck naar het dorp St. Margarethen. De afdaling heeft een lengte van 6 km en wordt er een hoogteverschil van 1200 meter overbrugt. Op maandag- en donderdagavond kan er geskied worden op een verlichte piste.

Saalbach – Hinterglemm – Leogang

Een van de grootste skigebieden Oostenrijk. Met totaal 200 km aan pistes en 55 liftvoorzieningen een zeer compleet skigebied, waar het mogelijk is om 14 dal afdalingen te maken, altijd eindigend in één van de dorpen. Het “skicircus” heeft voor iedere wintersporter iets te bieden; tochten kunnen worden afgelegd over kilometers blauwe pistes, er zijn steile hellingen en buckelpistes, carvingroute en wedstrijdpiste. Snowboarders en freestylers kunnen hun kunsten vertonen in het funpark, waar een funbox, rails, halfpipe (4 meter hoog, 70 meter lang), big air en straight jump aanwezig zijn.

Er zijn comfortabele moderne skiliften en cabinebanen en de talrijke sneeuwinstallaties zorgen voor een zeer hoge sneeuwzekerheid. Voor de lunch, late snack of warme chocomelk met rum kan je terecht in een van de totaal 40 bergrestaurants en berghutten. Hoewel niet echt een familiebestemming, zijn er voor gezinnen met kinderen voldoende mogelijkheden. Er is een overdekt zwembad en zijn er Nederlands sprekende leraren voor skilessen. Naast het skiën kan je er rodelen, wandelen, winkelen, de sauna of après-ski in. Er zijn beperkte langlauf mogelijkheden.

Damüls – Mellau – Faschina

Dit aantrekkelijke skigebied telt totaal 68 km aan pistes en is ontstaan doordat de skigebieden van Damüls en Mellau in 2010 met elkaar werden verbonden. Met het nabijgelegen skigebied van Faschina opgeteld heeft het skigebied 105 km piste. Omdat de piste direct aan het dorp ligt, is het mogelijk om via een blauwe en een rode piste rechtsreeks naar het dorp te skiën. Het gebied heeft veel te bieden zoals snowpark, diepsneeuwhellingen, rodelbaan en een piste met snelheidsmeting. In het dal is er een afgeschermd Kinderland, en in Faschina kan er iedere donderdagavond ook ‘s avonds geskied worden. Er rijdt een gratis skibus tussen de dorpen.

Zillertal Arena

Bekende dorpen in dit gebied zijn Königsleiten, Zell am Ziller en Gerlos, waar vooral de laatste zeer geliefd is onder de Nederlanders. Ook dit gebeid behoort tot een van de grootste skigebieden Oostenrijk. Totaal 166 km pistes, waarvan het merendeel rood. Verder is er 200 km langlaufloipen, kunstijsbaan en 7 km (nacht-)rodelbaan Gerlosstein en verlichte rodelbanen in Gerlos en Krimml. Gerlos biedt een uitermate gezellig apres ski, waar namen als CinCin en Little London the place to be zijn. Voor gezinnen met kinderen is dit gebied de ideale plek; 9 ski- en snowboardscholen, met voornamelijk Nederlandse skileraren.

Skiwelt Wilder Kaiser – Brixental

In 2011 gekozen tot beste skigebied ter wereld, met maar liefst 279 km pistes en 91 moderne liften, een van de grootste skigebieden Oostenrijk. Er is hier veel sneeuwplezier te beleven, met name in het “Kaiserpark” aan de Hartkaiser met sliders, boardercross en quarterpipe. Aan de Gampenkogel ligt nog een boarders playground die zelfs een eigen chill area heeft. Beginners kunnen leuke pistes aan de kant van Westendorf of bij Hochbrixen vinden, waar freeriders bij dorpen als Scheffau en Hopfgarten hun energie kwijt kunnen. De uitbreiding naar de Kitzbühelse Alpen geeft zelfs de toegang tot totaal 1.085 pistekilometer, in 7 skigebieden.