Skigebieden Zwitserland

Zwitserland heeft een gevarieerd aanbod aan ski mogelijkheden. Zo zijn er moderne skioorden en heb je op de meeste plekken sneeuwzekerheid. Toch wordt Zwitserland door Nederlanders niet vaak gekozen als wintersportbestemming. Voornaamste reden hiervoor is dat men bij wintersport in Zwitserland al snel aan ‘elitair’ en ‘duur’ denkt, maar juist door de komst van de euro is het structurele prijsverschil met bijvoorbeeld Oostenrijk en Frankrijk niet veel groter. Je zal hier geen Nederlandse menukaarten vinden, maar er valt wel nog van alles te ontdekken.

Lees hieronder informatie over bekende skigebieden in Zwitserland:

Zermatt – Matterhorn Ski paradise

In de winterperiode telt dit sneeuwzekere skigebied totaal 350 km aan skipiste, bestaande uit de gebieden Gornergrat-Stockhorn, Schwarzsee-Klein Matterhorn en Rothorn. Dit gebied behoort dan ook tot één van de grote skigebieden Zwitserland, en is het zelfs mogelijk om een overtocht te maken naar het Italiaanse skigebied Breuil-Cervinia. Een mooie ervaring is skiën bij maanlicht op de Matterhorn gletsjer of terug naar Zermatt over 38 km ongeprepareerde pistes met poedersneeuw. Snowboarders kunnen hun energie kwijt in het freestyle-funpark “Gravity Park”. Er zijn ook activiteiten zoals paragliden, ijsklimmen, heli skiën, schaatsen en hondensledetochten om te doen.

Davos-Klosters Mountains

Dit skigebied bestaat uit vijf losse skigebieden: Pischa, Jakobshorn, Rinerhorn, Madrisa en Parsenn. Deze bergen staan niet met elkaar in verbinding, maar de in totaal 305 km lange skipistes zijn goed te bereiken met de skibus. Vooral de Jacobshorn is zeer geliefd bij snowboarders, en gezinnen met kinderen zoeken het meer in de skigebieden Pischa, Madrisa en Rinerhorn. Wandelen kan er over de 84 km wandelpaden en langlaufers kunnen energie verbranden over totaal 75 km gevarieerde loipes. Davos staat bekend voor de apres ski, die wel eens tot in de vroege uurtjes doorgaat.

Alpenarena Flims-Laax-Falera

Als er één gebied behoord tot een multifunctioneel skigebieden Zwitserland, is het dit gebied wel. De totaal 220 km skipistes bieden skimogelijkheden voor beginner tot ervaren skiër. Voor de snowboarders is de Alpenarena een waar walhalla. Er zijn twee funparks aanwezig, monsterpipes en drie halfpipes. Zoek je meer uitdaging, dan zijn er volop mogelijkheden voor off-piste skiën. Op de Vorabgletsjer (3000 m) kan vanaf oktober al geskied worden. De drie dorpen trekken ieder zo z’n eigen publiek. Door het grote loipen- en wandelnetwerk vindt je in Films voornamelijk langlaufers en wandelaars. In Laax zul je veel snowboarders aantreffen, en Falera is ideaal voor het gezin door de zonnige en rustige ligging.

Les Quatre Vallées

Ook Les Quatre Vallées kan in het rijtje grootste skigebieden Zwitserland opgenomen worden. Het gebied bestaat uit totaal meer dan 400 km piste, en er kan hier van december tot april geskied worden. Beginners kunnen terecht op de pistes van het dal bij Verbier en La Tzoumaz. De steile afdalingen van de Mont Gelé zullen voor de ervaren skiër een goede keuze zijn. De langste afdaling van Europa kan hier gemaakt worden: 15 km, vanaf de top van de gletsjer van Mont Fort. Buiten het skiën en snowboarden zijn er nog genoeg andere activiteiten te doen. Zo zijn er 100 km wandelpaden, 47 km loipes, 25 km sledebanen en 40 km sneeuwschoenparcoursen.